• masło, do natłuszczenia formy
  • 1 pomarańcza, ekologiczna
  • 200g erytrytolu
  • 400 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 4 jajka
  • 240 g oleju kokosowego
  • 250 g mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼ łyżeczki soli himalajskiej

Polewa z serka śmietankowego

  • 30 – 50 g erytrytolu
  • 80 – 100 g białej czekolady bez cukru ( opcjonalnie) -może być bez
  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 100 g serka maluta 0% ,
  • 200 g serka śmietankowego
  • Sposób przygotowania
  • Ciasto marchewkowe

Sposób przygotowania

Ciasto marchewkowe

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Prostokątną formę do pieczenia (30 x 24 x 6 cm) natłuścić masłem, odstawić. Z pomarańczy za pomocą obieraczki do warzyw obrać skórkę, bez białych błonek, pokroić na kawałki. Wycisnąć sok, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać erytrytol, skórkę pomarańczową, zmielić 20 s/obr. 10. Pomarańczowy erytrytol- puder przesypać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić 5-8 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać olej i pomarańczowy erytrytol puder, wymieszać 30 s/obr. 5.
  5. Dodać rozdrobnioną marchewkę, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i sól, wymieszać 15 s/obr. 4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec 55-65 min (180°C) lub do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

Polewa z serka śmietankowego

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać erytrytol, zmielić 10 s/obr. 10. Erytrytol- puder przesypać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 8 s/obr. 8.
  3. Dodać masło, roztopić 2-3 min/50°C/obr. 2.
  4. Dodać serek, 30 g wyciśniętego wcześniej soku pomarańczowego i cukier puder, wymieszać 30 s/obr. 3. Otrzymaną polewą posmarować ostudzone ciasto (patrz wskazówka). Odstawić do lodówki na min. 30 min. Ciasto marchewkowe z polewą z serka kremowego . Smacznego