- masło, do natłuszczenia formy
- 1 pomarańcza, ekologiczna
- 200g erytrytolu
- 400 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 4 jajka
- 240 g oleju kokosowego
- 250 g mąki ryżowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ¼ łyżeczki soli himalajskiej
Polewa z serka śmietankowego
- 30 – 50 g erytrytolu
- 80 – 100 g białej czekolady bez cukru ( opcjonalnie) -może być bez
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- 100 g serka maluta 0% ,
- 200 g serka śmietankowego
- Sposób przygotowania
- Ciasto marchewkowe
Sposób przygotowania
Ciasto marchewkowe
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Prostokątną formę do pieczenia (30 x 24 x 6 cm) natłuścić masłem, odstawić. Z pomarańczy za pomocą obieraczki do warzyw obrać skórkę, bez białych błonek, pokroić na kawałki. Wycisnąć sok, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać erytrytol, skórkę pomarańczową, zmielić 20 s/obr. 10. Pomarańczowy erytrytol- puder przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić 5-8 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać olej i pomarańczowy erytrytol puder, wymieszać 30 s/obr. 5.
- Dodać rozdrobnioną marchewkę, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i sól, wymieszać 15 s/obr. 4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec 55-65 min (180°C) lub do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Polewa z serka śmietankowego
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać erytrytol, zmielić 10 s/obr. 10. Erytrytol- puder przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 8 s/obr. 8.
- Dodać masło, roztopić 2-3 min/50°C/obr. 2.
- Dodać serek, 30 g wyciśniętego wcześniej soku pomarańczowego i cukier puder, wymieszać 30 s/obr. 3. Otrzymaną polewą posmarować ostudzone ciasto (patrz wskazówka). Odstawić do lodówki na min. 30 min. Ciasto marchewkowe z polewą z serka kremowego . Smacznego